На около 3 км. от “Соколския манастир” е разположен архитектурно-историческият музей „Етърът“-  един от стоте туристически обекта и единственият музей на открито в странатa. Тук се намира единствената в България колекция от технически съоръжения, задвижвани от вода – валявици, воденици, тепавица, точило и др. “Етърът“ е свързан със „Соколския манастир“ и туристическа пътека, която минава през красива местност, а преходът по нея отнема около 2 часа пеша.

Архитектурно-етнографският комплекс „Етър” се намира в покрайнините на град Габрово. Представлява музей на открито, чиято цел е да покаже какви са били архитектурата и битът на Габрово и района през втората половина на ХVІІІ в. и началото на ХІХ в.

Архитектурно-етнографският комплекс „Етър” е създаден през 1964 г., а е обявен за архитектурно-етнографски паметник на културата с национално значение с брой 101 на Държавен вестник от 1971 г.

Комплексът се намира на 9 км от Габрово, за улеснение на посетителите има редовни автобусни линии от града.

В музея има общо 50 обекта – къщи със занаятчийски работилници, водни съоръжения и други сгради. Тук се намира и единствената в България колекция от технически съоръжения, задвижвани от вода – валявици, воденици, тепавица, точило и др.На занаятчийската чаршия (централната търговска улица) в Етър могат да се видят 16 къщи, точни копия на сгради, съществували в миналото в Габрово и региона. На занаятчийската улица посетителите могат да наблюдават в реално време работата на майсторите. Представени са множество занаяти – хлопкарство (изработка на ковани хлопки – звънци за животни), грънчарство, шекерджийство (изработка на захарни изделия), кожухарство, бакърджийство (изработка на медни съдове) и др.