Пътеката се вие от манастира, край ЖП линията, по брега на река Дряновска край “Сини вир”, по каменни и железни стълби излиза на ръба на скалния венец източно от манастира. След това минава по камениста пътека до платото Стринава(руините на крепостите Градът и Чукат), спуска се през гората край Манастирското лозе и завършва на паркинга пред манастира.

За да се включите в нея, трябва да излезете от манастира през странични изход (през едно тясно тунелче с врата, точно от дясно на църквата), да преминете през дървеното мостче и след като излезете на голяма полянка да завиете в ляво. Там ще видите табела – Екопътека на едно дърво, точно до голяма скала. Тръгвайте смело по пътечката.

Маршрутът разкрива невероятна панорама към Дряновския манастир и град Дряново. Посетителите се срещат с разнообразен растителен и животински свят. Дори и да не успеете да преминете през цялата пътека, ще станете свидетели на красиви водни скокчета, преплетени с дървета и храсти в началото докато минавате покрай Сини Вир.